Art Quad // Oblique Function

Competition Entry

Suncheon Art Platform

 

ART QUAD

We imagined a great lawn – a wide open space with no obstruction that naturally lets people find their own way through it. As is often the case in many other lawns in urban contexts, quads, another interesting name implying their coexistence with and morphology into rigid urban grid systems, accumulate traces of pedestrian traffic on their surfaces. This naturally divide up areas into smaller patches that then can be mapped with different urban activities. We thought that this approach to site planning is more natural and effective in accommodating various activities than vice versa. Unlike most of quads are framed by surrounding building blocks in their specific urban contexts, the site doesn’t have any strong formal constraints in that sense. But we felt it right to connect view shed along south north direction bridging water front area all the way up to the tree on the parking lot of the adjacent building to the north of our site. This naturally gave us a good sized quad that potentially accommodate all the program requirements.

ACTIVATING THE UNDERGROUND MALL

Then we thought about the underground mall. It sits 8.125 meters below ground which makes it even harder to access to it through the narrow stairs as a matter of fact. The apparent fix to it is to provide wide open cut valley which connects the mall into ground level and underground parking space can sit nicely in between at 4 meters below ground. We made use of some of triangular patches that were derived from the pedestrian paths on the lawn and created a gentle slope radiating from the one of the mall exits to the other side of the site. Overlapping the valley with the quad gave us an interesting intersection between the two systems; recreational vs functional.

THE EXHIBITION SPACE

Rather than being a typical museum space where guests were forced to flow along a predefined and sometimes merciless circulation path, we believe this not to be the case here anymore. Chance encounter or serendipity while we are strolling around the quad or in the rush of everyday life through the valley, is what we are trying to achieve eventually in the project, and the pivotal point between the two has its important in that sense. In other words, we believe this is the ideal spot for the exhibition spaces – well-lit double height space that connects the quad and the valley in both plan and section will definitely increase users’ exposure to arts and culture.

THE OBLIQUE FUNCTION

As Paul Virilio put it, “Being inclined, the wall becomes experiencable” provides a very useful mechanism for organically inter-connected space. By pulling up some of the vertices of the quad, we were able to tuck in most of the required spaces underneath and transformed the quad into continuous and occupiable green roof. In plan the circulation stays the same but is expanded vertically flowing along the series of slops. This continuous green roof stretching the entire site from south to north is supported by composite decking system composed of concrete slab and glulam, apparently inspired by Korean traditional rafter roofing system. The sedum of green roof on slopping condition will be held by guard net that keeps the soil media in stasis even in the steepest slope. As guests strolling along the oblique quad, they reach Yoenja-Ru at the southern tip of it with great view to the OK stream.

Would you like to comment?

Leave a Reply