Busan Mulmangol Bunker Regeneration

Competition Entry

Busan Mulmangol Bunker Regeneration

 

SECLUDED ISLAND

We imagined an upside-down island at the center of Mt Hwangnyoengsan – surrounded by beautiful trees and natural elements which isolate the project from the ongoing urban conflicts in the context. By minimizing its visual presence from around its neighborhood and providing dedicated small foot-print access points to it rather than proposing grand entry that this type of developments typically accompanied by, we wanted to achieve two contradictory goals; to try not to contribute in creating further source of conflict; and at the same time to design what fulfills the community’s needs in utilizing the given site condition including the bunkers.

With no major cultural/recreational facilities in proximity to the site, it is no questionable to build a facility of the kind. To gauge its appropriate scale, we eyeballed some of open/public indoor/outdoor spaces nearby. Two major accesses were considered; pedestrian access through the existing road to the bunker, which will house bars, pubs, wineries, eateries and small event spaces; vehicular access over the mountain to an underground parking lot for families, business, large events, conventions and exhibitions.

INTERVENTION

Existing bunkers mostly remain as they are except for a rotunda space at the center that removes just fraction of the existing bunker space. Also we propose two additional service bunkers, one stretches entire width of the mountain, and the other one only covers half to the rotunda. Underground cut-and-cover parking space sits right next to the elevated lobby that feeds guest vertically to either hotel/event suite above or mixed use complex below. On the opposite side of hotel resides office for the building. Series of elevated bunkers radiate from the lobby poking out of the mountain at the other end for dramatic experience of bunker and spectacular view to the city and adjacent mountains and ocean. On the top two floors of the hotel are event suites to accommodate big events like BIFF. Below the lobby sit mixed use including family restaurants, cafe, boutique retails, gallery, exhibition spaces, convention halls and multiplex theaters for various range of guests.

01_SECLUDED ISLAND

Introverted space configuration helps guest intermingle toward the rotunda space at the very center of the building. Chance encounters or unexpected visual connections among wide range of guests in different programs and activities let them easily explore the entire complex. On the other hand, being above the lobby, hotel and event suites not only have quite environment but also have wide open view to the city over the mountain.

02_ELEVATED LOBBY

Elevated lobby separate two distinctive parts of the building. Very active 24/7 mixed use zone below the lobby and calm and quite zone for hotel and event suites above. Wide and tall lobby space and terrace space toward the center of rotunda is an ideal place to celebrate beautiful night sky or fireworks.

03_ELEVATED BUNKERS

Elevated bunkers radiating from the lobby provide guest very unique visual experience. Short walk to the other side of the bunkers from the lobby gives guests wide open view to the city, mountain and ocean. This cantilevered balcony spaces potentially can connect to the existing mountain trekking path for alternative accessibility.

04_ROTUNDA/OUTDOOR STAGE

Being at the center of the building, rotunda not only provide natural ventilation and day light down to the lowest level but also connects the existing bunkers with its new addition. The rotunda, surrounded by stacks of balconies as in a form of an amphitheater, is an ideal spot to host concert, fashion show, and etc.

05_THE BUNKER

The existing bunker will be a hippest and coolest event venue in Busan. Utilizing its original condition of dark and consistent temperature and humidity with additional artistic lightings, ventilation and AV systems, this place will accommodate bars, pubs, wineries and eateries on its pocket spaces along with the existing corridor which can host private parties and small events.

Would you like to comment?

Leave a Reply